Convertible Courtyards House / Megowan Architectural

first_imgSave this picture!© Nils Koenning+ 17 Share Year:  Structural Engineer: Photographs:  Nils Koenning Convertible Courtyards House / Megowan Architectural Houses Gamcorp ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/463190/convertible-courtyards-house-christopher-megowan-design Clipboard “COPY” Projects Photographs Area:  70 m² Year Completion year of this architecture project Convertible Courtyards House / Megowan ArchitecturalSave this projectSaveConvertible Courtyards House / Megowan Architecturalcenter_img 2013 “COPY” Architects: Megowan Architectural Area Area of this architecture project Jodans Building CopyAbout this officeMegowan ArchitecturalOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentExtensionPrahranRefurbishmentWoodHousesAustraliaPublished on January 02, 2014Cite: “Convertible Courtyards House / Megowan Architectural” 02 Jan 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Fine WoodPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesCultural / SportsPENT FitnessFitness Equipment – BANKA™ Weight BenchSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMMetal PanelsTrimoQbiss One in OfficesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for FurnitureCurtain WallsMetawellFacades – Aluminum Curtain WallsHeatingFocusFireplaces – PaxfocusPatios / TerracesGlas MarteGlass Pavilion – GM Pavillon360More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/463190/convertible-courtyards-house-christopher-megowan-design Clipboard Australia ArchDaily Builder: CopyHouses, Extension•Prahran, Australia Steel Fabrication:Steve GaleaCity:PrahranCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Nils KoenningRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. As the name suggests, the Convertible Courtyards House, by Christopher Megowan Design, kinetically adapts to the notoriously variable climate found in Melbourne, Australia. This project added a kitchen, living area, dining area, bathroom, master bedroom, ensuite and two decks to a previously overlooked yet charming weatherboard cottage in the inner urban suburb of Prahran. Nestled on an intimate street, the existing house is one of a series of heritage protected cottages.Save this picture!© Nils KoenningIn response to the north-facing block of land, a central courtyard was created between the weatherboard and modern extension in order to flood the open kitchen, living and dining area with natural light. A carefully detailed glazed linkway runs along the central courtyard and vertical battens cast a playful cadence of shadows across the floor and walls as one transitions between old and new. A second courtyard straddles the living room to the south and allows access to the rear garden where the client and his young daughter avidly nurture various vegetables and herbs.Save this picture!DiagramThe conceptual strength of the house is found in the manually operated retractable roof which runs over 12 metres from north to south to cover both courtyards. A hand winch and a block and tackle, allow the slatted timber, steel and polycarbonate roof panel to help regulate sun and rain on the two outdoor spaces, a valuable feature given Melbourne’s famously fickle weather. Two sets of hardwood bifolding doors, one on each side of the living room, help successfully ensure the all-important connection between indoors and out.Save this picture!© Nils KoenningIn the rear garden, an elevated aqueduct sculpturally cascades rainwater from both the fixed and operable roofs to a slimline water tank that is connected to the sanitary flushing system. Solar panels, gas boosted solar hot water, high levels of insulation, and sustainably harvested/regionally sourced spotted gum timbers round out the projects green credentials. Save this picture!PlanProject gallerySee allShow lessTED: How an Obese Town Lost a Million Pounds / Mick CornettVideosPhotographer Victor Enrich Reshapes an Existing Hotel, 88 TimesArchitecture News Sharelast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *